Bild

Home/Bild

Excelmodeller för kommuner

Denna modell hjälper dig som hanterar en budgetprocess för en kommunal verksamhet. I export-bladet kan du klistra in data från tidigare års budget eller utfall. Kolumnen FileName avgör vilken data som skall hamna i vilken fil. Du kan sedan skicka ut filerna till respektive chef och låta dem fylla i dem. Sedan importerar du dem via import-bladet.

BudgetMasterfil_Kommun_LL231003_Public

————-

Denna modell hjälper dig som kommunal tjänsteman att räkna ut effekterna av en nyexploatering. Du fyller i troliga åldersintervallet för det nya bostadsområdet, kostnaderna som hör samman med projektet. När du fört in datan klickar du på Spara Scenario, då visas effekterna på lokala skolor och på kommunens budget.

ExploateringKommun_LL231106

————-

Räknar ut OB-löner baserad på en tidsrapport och de valda avtalen.

OB_Uträknare

————-

Denna modell kan hämta bilder från en mailadress och visa vart bilderna är tagna på en lista. Det är ett mycket enklelt verktyg för fel-rapportering av teknisk karaktär.

ExploateringKommun_LL231106

Hämta färger från konstverk

Såhär hämtar du färger från ett valt konstverk:
I PowerPointen finns det funktion som hämtar en specifik färg från en inklistrad bild. Du kan sedan klistra in färgkoden i grafen i Excel-modellen.
Du kan sedan lägga till alla färger du behöver, och vill du hitta nyanserna av dem kan du även använda http://paletton.com/

Konst och Excel

Excel och konst, hör det verkligen ihop?

Vi är i slutändan tvåbenta apor med stenåldershjärnor, och vi skapta för att gilla färger och former. Små krumelurer eller små kryptiska tecken, det tycker vår jägare/samlare-hjärna inte alls är inte är intressant.

Problemet är att världen idag styrs till så stor del av dessa små krumelurer, och kanske främst av sådan som förstår dem väldigt bra. Väldigt ofta missar sådana som oss som av någon (evolutionärt) outgrundlig anledning är fascinerade av dessa små tecken att resten av alla tvåbenta apor inte delar vår fascination. Dock vet vi tack vare denna fascination väldigt mycket om världen, men istället för att dela med oss av denna kunskap, så gömmer vi den bland våra tecken.

”Det spelar ingen roll vad du kan räkna ut, vad som spelar roll är vad du kan förklara”, säger jag alltid till mina anställda.

För om ingen annan förstår vad du gjort, då är det analytikerporr. Jättekul för oss analytiker, men alla andra känner sig dumma. Om vi analytiker istället lade bara lite mer tid på att få fram formler, få fram färger, sådant som normala hjärnor minns, då hade den förståelse för världen vi har kommit till så mycket bättre användning.

Därför vill jag slå ett slag för färgen på cellen, vilka associationer det ger,

Därför vill jag slå ett slag för att lägga tid på formen på grafen, så att den bjuder in sin läsare.

Därför vill jag slå ett slag för att justera nyansen på siffran, hur den står ut mot bakgrunden, för att leda betraktarens uppmärksamhet.

”Behandla din Excel-modell som du behandlar ditt vardagsrum”

Har du någonsin kommit hem till någon och de har ett stort gult sträck som går rakt igenom hela vardags

rummet? Nej, så varför hittar du ett sådant skrikande gult sträck mitt i någons dagliga arbetsverktyg? Nej, vi gillar färger som hänger ihop, vi gillar nyanser som är genomtänka, vi gillar att vila vår blick på saker som ligger i ordning, därför skall budgetar, beräkningar och all typer av data som förklarar hur världen ser ut, behandlas med samma omsorg som ett konstverk.

 

För att visa vad man kan göra så visar jag nedan några av exemplen på vad våra anställda fått i uppgift när de började:

Skapa en Excelmodell baserad på ditt favoritkonstverk: