Innehåll

[addtoany]

Introduktion till Excel

Excel är ett av de mest flexibla och kraftfulla programmen som vi använder i arbetet och till vardags. Vi använder Excel till allt från att göra vardagsbudgetar till att hantera ekonomin för miljardprojekt.

Microsoft skriver kort om Excel: ”Du kan använda programmet Excel för att skapa tabeller och beräkna och analysera data. Den här typen av program kallas för kalkylbladsprogram. I Excel kan du skapa tabeller där summan av de numeriska värden du anger beräknas automatiskt, skriva ut tabeller med snygg layout och skapa enkla diagram.”

Kalkylbladsprogram

Excel är det populäraste kalkylbladsprogrammet just nu och har varit så sedan början av 90-talet. VisiCalc var det första kalkylbladsprogrammet för persondatorer. Det var det genombrottsprogram som i början av 1980-talet förvandlade mikrodatorn från en leksak för datorentusiaster till ett viktigt verktyg för företag. Kalkylbladspogrammen gjorde alltså så att persondatorer slog igenom. De gjorde persondatorer värdefulla för företag. Kalkylbladsprogrammet är och har i över 30 år varit ett av värdens viktigaste dataprogram. Min prognos är att färdigheter i Excel mycket sannolikt kommer att vara väldigt värdefulla och uppskattade i arbetslivet även under lång tid framöver.

Den moderna motsvarigheten till rutiga anteckningsblock

Excel är den moderna motsvarigheten till rutiga anteckningsblock. Vi använde(r) rutiga anteckningsblock för att göra beräkningar, göra upp logiska följder av beräkningar och rita diagram. Allt detta kan vi också göra i Excel, men i Excel kan vi

  • tack vare formler uppdatera massor av beräkningar genom att ändra värdet i en enda cell
  • tack vare funktioner enkelt räkna ut summor, medelvärden och även mer komplexa beräkningar
  • tack vare diverse verktyg som har vuxit fram i kalkylbladsprogrammen genom åren med ett par knapptryckningar skapa grafer och olika rapporter som visar vår data exakt så som vi behöver se den

Eftersom kalkylbladsprogram är den moderna motsvarigheten till rutiga anteckningsblock så är det nästan tidlös kunskap vi lär oss när vi lär oss Excel.

I följande kapitel kommer vi att gå igenom grunderna i Excel. Grunder som vi i senare kapitel kommer att bygga vidare på, steg för steg.

Några av våra kunder

Vi har både stora företag och små företag som kunder.

Kontakta oss

Experter på Excel

Vi är bland landets främsta Excelexperter. Vi hjälper er att använda Excel på bästa sätt och uppnå bättre resultat snabbare.
Kontakta oss