Innehåll

[addtoany]

Cellreferenser

I formler kan man referera till andra celler. Tack vare detta kan man dela upp sina beräkningar i Excel och på så sätt göra Excelmodeller enklare att arbeta med.

Hur man refererar till andra celler

För att referera till celler inleder man först med likamedtecken (=) i formelfältet för att visa att man avser att skriva en formel och inte ett värde. Sedan refererar man till celler med hjälp av tangentbordet eller musen. Om man använder tangentbordet kan man skriva cellens namn eller använda piltangenterna i kombination med Shift för att välja cellen man vill referera till. Om man använder musen kan man klicka på cellen man vill referera till (tillsammans med klicka och dra, Shift och Ctrl). Detta kan man göra även om cellen är i ett annat arbetsblad eller i en annan arbetsbok.

Att använda referenser för att dela upp problem

Varje beräkning består av invärden och logik. Istället för att skriva =100*0,07 i en cell så kan och bör problemet delas upp i invärden, logiska steg och resultat. Att använda referenser för att dela upp beräkningar gör det enklare att förstå beräkningen, ändra invärden och återanvända logik.

Hela beräkningen i en cell

Utan referens (66)

Uppdelad beräkning

Referens (67)

Några av våra kunder

Vi har både stora företag och små företag som kunder.

Kontakta oss

Experter på Excel

Vi är bland landets främsta Excelexperter. Vi hjälper er att använda Excel på bästa sätt och uppnå bättre resultat snabbare.
Kontakta oss